Hållbart Matsystem

Cancer

Enligt WHO kan en ändrad livsstil bidra till att förebygga 30-50 procent av alla cancerfall. Världscancerfonden, världens ledande expertorganisation vad gäller cancer, rekommenderar en huvudsakligen växtbaserad kost.

Här kan du läsa Världscancerfondens rekommendationer:
https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-prevention-recommendations/

Världscancerfonden skriver i rådet angående rött kött och processat kött:
“En av våra cancerförebyggande rekommendationer är att inte äta mer än måttliga mängder rött kött, som nötkött, fläsk och lamm, och äta lite, om något, bearbetat kött.”

Världscancerfonden skriver i rådet om hälsosamma kostmönster:
“Gör fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter, såsom bönor och linser, till en stor del av din vanliga dagliga kost.”

Kött
Konsumtion av rött eller processat kött orsakar tjock- och ändtarmscancer.
“En av våra rekommendationer för cancerprevention är att göra fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter till en stor del av din vanliga dagliga kost. Det finns bevis för att att äta fullkorn, fibrer, grönsaker och frukt kan hjälpa till att skydda mot vissa cancerformer, samt mot viktökning, övervikt och fetma.

Det finns starka belägg för att äta fullkorn skyddar mot tjocktarmscancer, och att äta livsmedel som innehåller kostfiber skyddar mot tjocktarmscancer och mot viktökning, övervikt och fetma.”

VÄRLDSCANCERFONDEN SKRIVER OM OLIKA KATEGORIER AV CANCER

Tjock- och ändtarmscancer
Det finns starka bevis för att:

  • Konsumtion av rött eller processat kött orsakar tjock- och ändtarmscancer.
  • Konsumtion av rött och processat kött ÖKAR risken för tjock- och ändtarmscancer.


Bukspottkörtelcancer

Det finns några bevis för att:

  • Konsumtion av rött kött kan öka risken för bukspottkörtelcancer.
  • Konsumtion av processat kött kan öka risken för bukspottkörtelcancer.
  • Konsumtion av livsmedel som innehåller mättade fettsyror kan öka risken för bukspottkörtelcancer.


Lungcancer

Det finns några bevis för att konsumtion av rött kött, processat kött och alkoholdrycker kan öka risken för lungcancer.


Magcancer

Det finns några bevis för att:

  • Konsumtion av grillat kött och fisk kan öka risken för magcancer.
  • Konsumtion av lite eller ingen frukt kan öka risken för magcancer.
  • Konsumtion av lite eller ingen frukt kan öka risken för magcancer.


Matstrupscancer

Det finns några bevis för att:

  • Konsumtion av grönsaker kan minska risken för matstrupscancer.
  • Konsumtion av frukt kan minska risken för skivepitelkarcinom i matstrupen.
  • Konsumtion av processat kött kan öka risken för skivepitelkarcinom i matstrupen.


Muncancer

Det finns några bevis för att:

  • Konsumtion av icke-stärkelserika grönsaker kan minska risken för muncancer.
  • Hälsosamma kostmönster kan minska risken för muncancer.


Näs-svalgcancer

Det finns några bevis för att:

  • Konsumtion av rött kött kan öka risken för näs-svalgcancer.
  • Konsumtion av processat kött kan öka risken för näs-svalgcancer.
  • Konsumtion av en större mängd stärkelsefria grönsaker kan minska risken för näs-svalgcancer.


Urinblåsecancer

Det finns några bevis för att en stor konsumtion av grönsaker och frukt kan minska risken för urinblåsecancer.

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen