Hållbart Matsystem

Forskningen är tydlig: Växtbaserad skolmat gynnar både hälsa och miljö

Nedanstående debattartikel publicerades i Filipstads Tidning som en slutreplik på den här debattartikeln.

Tack, Peter Gullbrand (C), för din replik och för att du lyfter viktiga frågor kring mat, miljö och hälsa. Det är genom dessa samtal vi kan föra diskussionen framåt mot ett mer hållbart och hälsosamt matsystem.

Du varnar för högt intag av kadmium i växtbaserade livsmedel. Livsmedelsverket understryker vikten av en varierad kost om man äter växtbaserat för att inte få i sig för mycket kadmium. Forskning visar att en välplanerad växtbaserad kost kan ge alla näringsämnen som barn behöver för att växa och utvecklas optimalt, inklusive protein, järn och kalcium. Skolan har naturligtvis ett ansvar att servera varierad kost.

Livsmedelsverket oroas över barns höga konsumtion av rött kött och chark. Nästan hälften av 1,5-åringar och 65 procent av fyraåringar äter över 350 gram rött och chark per vecka, vilket är maxgränsen för vuxna enligt nordiska näringsrekommendationerna 2023. Det ökar risken för tarmcancer. Cancerfonden skriver att “hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag.”

Att erbjuda växtbaserad mat i skolor ger barn den bästa möjliga starten i livet.
Att erbjuda växtbaserad mat i skolor ger barn den bästa möjliga starten i livet.

Din oro för näringsbrist bland barn är förståelig. Dock har den verkliga utmaningen i skolmatsalarna snarare varit det höga intaget av animaliska produkter och processad mat, tillsammans med en brist på baljväxter, frukt och grönsaker.

Klimatperspektivet är också avgörande. Livsmedelsproduktionen står för en betydande del av de globala utsläppen av växthusgaser, och köttproduktionen är särskilt belastande. En övergång till växtbaserad mat är ett konkret steg mot att minska skolornas klimatavtryck. Det är synnerligen viktigt eftersom Filipstad rankas lägst i Värmland och på plats 284 av 290 kommuner i hela landet, enligt Länsförsäkringars färska klimatrangordning.

Angående den biologiska mångfalden är det viktigt att se helhetsbilden. Enligt Greenpeace används tre fjärdedelar av all jordbruksmark till boskapsuppfödning och foderproduktion, vilket driver skogsskövling och leder till monokulturer och utarmning av vilda djurpopulationer. Endast 6 procent av alla däggdjurs biomassa utgörs idag av vilda djur, enligt studien The Global Biomass of Wild Mammals. Att frigöra mark från köttproduktion för att istället odla livsmedel direkt till människor bidrar till att vända denna trend.

Växtbaserad mat är inte en begränsning, utan en möjlighet för barns hälsa, miljön och för en hållbar framtid. Filipstad borde även, precis som Stockholm, ta ledningen genom att uppmuntra växtbaserad mat som en del av lösningen på vår tids stora miljö- och hälsoutmaningar.

Att erbjuda växtbaserad mat i skolor ger barn den bästa möjliga starten i livet.

Linda Lindström and Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Källor

Peter Gullbrand (C): Låt skolmaten vara ifred – kött vinner alltid
https://www.filipstadstidning.se/2025/01/02/lat-skolmaten-vara-ifred-kott-vinner-alltid-bb623/

Varierad kost för att undvika stora doser Kadmium
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/kadmium

Livsmedelsverkets nya studie om barns matvanor
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smabarn-ater-for-mycket-kott-och-for-lite-gront

Cancerfonden om hälsosamma matvanor
https://www.cancerfonden.se/minska-risken/matvanor/mat-och-cancer

Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets
”It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/

Filipstad i botten av klimatrankning – Karlstad i topp
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/filipstad-i-botten-av-klimatrankning-karlstad-i-topp

”Cirka tre fjärdedelar av all jordbruksmark på jorden används för boskapsuppfödning och produktion av deras foder, vilket orsakar enorma monokulturer och förlust av biologisk mångfald.”
https://www.greenpeace.org/sweden/artiklar/skog/5-tips-for-att-radda-amazonas-regnskog/

The global biomass of wild mammals
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2204892120

Stockholms stad: Ät mer vegetariskt
https://hallbart.stockholm/ata-dricka/at-mer-vegetariskt/

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen