Hållbart Matsystem

Växtbaserad skolmat skulle både spara pengar och sänka utsläppen

Nedanstående debattartikel publicerades i Göteborgs Posten den 12 januari 2025.

Nu inleds snart vårterminen 2025. De senaste åren har Göteborgs Stad haft en ansträngd ekonomi, samtidigt som klimatkrisen förvärras i allt snabbare takt. Enligt EU:s klimattjänst Copernicus förutspås 2024 bli det varmaste året som någonsin uppmätts, med en global medeltemperatur som överskrider 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. Detta understryker hur akut situationen är och vikten av omedelbara åtgärder för att minska utsläppen.

Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021-2030 fastställer att kommunen behöver minska sina konsumtionsutsläpp med minst 7,6 procent årligen fram till 2030. Tyvärr visar en färsk rapport från Göteborgs klimatråd, som består av oberoende experter, att kommunen har begränsade möjligheter att uppnå sina klimatmål till 2030. I sin analys understryker rådet särskilt att dessa mål måste konkretiseras och implementeras genom specifika åtgärder, framför allt inom de kommunala verksamheter som har störst påverkan på utsläppen.

Skolmat med fallafel

Ett mål som enkelt och snabbt kan implementeras är växtbaserad skolmat. Enligt den nyutgivna rapporten ”Mat, miljö och hållbarhet” från SLU Future Food kan nämligen en övergång till växtbaserad kost minska växthusgasutsläppen per svensk med upp till hela 73 procent. Växtbaserad skolmat är nödvändigt för att kommunen ska nå sitt uppsatta mål att nå nollavtryck så snabbt som möjligt.

Andra kommuner har redan tagit viktiga initiativ. I Piteå har den kommunala måltidsservicen som mål att spara en halv miljon kronor genom en mer vegetarisk skolmatsmeny. Stockholm visar också vägen genom ambitiösa mål för att minska skolmatens utsläpp och uppmuntra fler att välja växtbaserat. På så sätt kan ekonomin stärkas samtidigt som klimatmålen uppfylls.

Genom att följa exempel som SVT och Lunds universitet – som under 2025 inför vegetarisk mat som norm för anställda – kan Göteborgs Stad både stärka sin ekonomi och bidra till att bromsa klimatförändringarna. Principen är enkel: växtbaserad kost medför lägre inköpskostnader och betydligt mindre klimatpåverkan.

Lunds universitet har infört vegetariskt som standard på konferenser och evenemang, och SVT serverar vegetariska måltider när fler än tio personer samlas vid möten och konferenser. Dessa initiativ demonstrerar hur små, men strategiska förändringar kan ge stora positiva effekter för klimatet och ekonomin.

Att ställa om till växtbaserad skolmat i Göteborgs Stad bygger inte bara på vetenskapliga rekommendationer, det är också en god ekonomisk strategi. Genom att inspireras av Piteå, Stockholm, Lund och SVT kan Göteborgs Stad minska utgifterna, stärka sin miljöprofil och bana väg för en hållbar framtid för kommande generationer. Det är dags att låta växtbaserad mat bli normen.

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen