Hållbart Matsystem

Naturbeteskött ger 10-25 procent högre växthusgasutsläpp än industriellt nötkött

Ny studie visar: Naturbeteskött har högre klimatpåverkan än industriellt nötkött

På Hållbart Matsystem är vi stolta över att presentera resultaten från en viktig ny studie: US grass-fed beef is as carbon intensive as industrial beef and ≈10-fold more intensive than common protein-dense alternatives, publicerad 17 March 2025 i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Forskningen bekräftar det vi länge har förstått – naturbeteskött är inte klimatsmartare än industriellt nötkött.

Forskarteamet under ledning av Gidon Eshel från Bard College visar att naturbeteskött ger 10–25 procent högre växthusgasutsläpp per kilo protein än industriellt producerat nötkött. Dessutom är utsläppen hela 3 till 40 gånger högre jämfört med alternativa proteinkällor som kyckling, ost, mjölk och växtbaserade livsmedel. Forskarna understryker även att resultaten sannolikt gäller generellt för utvecklade ekonomier.

Små effekter av kolinlagring

Studien granskar också det vanliga argumentet att kolinlagring i marken kan kompensera utsläppen från naturbeteskött. Resultatet visar dock att inte ens optimistiska beräkningar för kolinlagring kan minska klimatpåverkan betydligt. Extensiva betessystem på lågproduktiva marker är särskilt problematiska och ger 40–100 procent högre klimatpåverkan än industriellt kött.

Vägen framåt är ett växtbaserat livsmedelssystem

På Hållbart Matsystem arbetar vi aktivt för att påskynda omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem. Exempelvis arbetar vi för biologisk mångfald och klimatnytta genom att förespråka fler vilda betesdjur som visenter, i stället för traditionella naturbetesdjur. Denna hållbara omställning är avgörande för ett klimatsmart, resilient och framtidssäkrat matsystem.

Vi välkomnar aktuell forskning som stärker vår förståelse och som hjälper oss att slå hål på myterna om djurhållning. Den här studien är ett viktigt underlag som vi ser fram emot att lyfta fram och diskutera vidare.

På Hållbart Matsystem engagerar vi oss med att sprida kunskap och driver förändring mot en hållbar matproduktion, både för planetens och människors hälsa.

Slutligen glädjer vi oss åt att forskningen tydligt stödjer vår vision. Vi hoppas att detta kan inspirera fler att engagera sig för en hållbar och klimatsmart framtid.

Läs vår utförliga sammanfattning av studien här.

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen