Edinburgh visar vägen för klimatarbete - kommunpolitikerna i Malmö bör följa efter
Debattartikeln är publicerad i flera tidningar.
Cop28 blev ett gigantiskt misslyckande för det globala klimatarbetet då det inte lyckades stoppa expansionen av fossila bränslen. Men genom att göra som Edinburgh och stödja Plant Based Treaty kan kommunpolitikerna i Malmö driva på utvecklingen för att nå Parisavtalet. Enligt RISE klimatdatabas för livsmedel orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgaser än svenska bönor.
Förra året blev Edinburgh den första kommunen i Europa att stödja Plant Based Treaty, som fokuserar på att omvandla livsmedelssystemet för att nå målen i Parisavtalet. Plant Based Treaty är inriktat på att bekämpa klimatkrisen genom att sätta fokus på nedbrytningen av ekosystem orsakad av animalieproduktion. Fördraget främjar en övergång till en hälsosam och hållbar växtbaserad diet för att skydda och återställa ekosystem och biologisk mångfald.
Plant Based Treaty har tre centrala principer: avstå, omdirigera och återställa.
- Avstå innebär att det inte ska ske några ytterligare negativa förändringar av markanvändning, utarmning av ekosystem eller avskogning för djuruppfödning.
- Omdirigera innebär en aktiv övergång från djurbaserat till växtbaserat livsmedelssystem.
- Återställa innebär aktivt återställande av viktiga ekosystem, särskilt restaurering av skogar och återförvildande av landskap.
Genom att ta efter Edinburghs exempel och stödja Plant Based Treaty kan kommunpolitiker i Strömstad aktivt bidra till det globala klimatarbetet trots cop28:s misslyckande.
Linda Lindström och Jonas Norberg
KÄLLOR
Plant Based Treaty
https://plantbasedtreaty.org/
Edinburgh becomes the first capital city in Europe to endorse Plant Based Treaty in response to the climate emergency.
https://plantbasedtreaty.org/edinburgh-endorses-plant-based-treaty/
RISE klimatdatabas för livsmedel: Svenskt nötkött orsakar ungefär 70 gånger mer växthusgaser än bönor.
https://www.ri.se/sites/default/files/2022-12/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.1%202022.pdf