Hållbart Matsystem

Växtbaserad mat och fria vildsvin bättre än plågade grisar på tallriken

Debattartikeln är publicerad i flera tidningar.

Ett svenskt slakteri riskerar nu att tvingas betala 800 000 kronor i vite för att grisar ofta vaknar mitt under slakten. Detta är bara toppen av isberget när det gäller det enorma systematiska lidandet som grisar utsätts för i den svenska köttindustrin.

Enligt svensk lagstiftning får tio grisar hållas på en yta av nio kvadratmeter tills de når en vikt över hundra kilo. Detta innebär att varje gris tvingas leva på mindre än en kvadratmeter – en yta som krymper ju större de blir. Instängda i grisfabriker tillbringar de sina dagar på hårda betonggolv täckta av avföring och urin. Den karga och trånga miljön leder till allvarlig understimulering, stress och frustration. Det är inte ovanligt att grisar, i desperation, angriper varandra genom att bita i svansar och öron.

Vildsvin
Vildsvin

Grisar är känsliga och intelligenta varelser som förtjänar ett värdigt liv. Trots en naturlig livslängd på 15-20 år, lever de flesta grisar i industrin endast till sex månaders ålder. För nästan alla grisar blir resan till slakteriet den första och enda gången de får känna frisk utomhusluft.

Slaktprocessen är en mardröm av fortsatt lidande. Grisarna transporteras ner i en gaskammare fylld med koldioxid, en gas som fräter på slemhinnorna, orsakar smärta vid inandning och framkallar extrem rädsla och ångest. Årligen utsätts 2,7 miljoner grisar för denna plågsamma process i Sverige. Även efter bedövningen hängs de upp, fortfarande levande, för avblodning – en process som ibland resulterar i att grisen återfår medvetandet under sina sista, fruktansvärda ögonblick i livet..

Det är dags att ifrågasätta vårt behov av att äta gris. I en tid då vi har tillgång till många näringsrika och etiska växtbaserade alternativ samt snart odlat kött, kan vi inte längre rättfärdiga denna grymma behandling av kännande varelser. Istället bör vi omfamna tanken på fria vildsvin i vår natur.

Låt oss en gång för alla låta grisar leva, för sin egen skull. Det är dags att utesluta dem från vår tallrik och istället välkomna synen av fria vildsvin i Sveriges skogar. För i slutändan är växtbaserad mat och odlat kött betydligt bättre alternativ än plågade grisar på våra tallrikar.

Linda Lindström

 

KÄLLA

Slakteri riskerar 800 000 kronor i vite – grisar vaknar fortfarande under slakt
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/siljans-chark-kan-fa-betala-800-000-kronor-i-vite-grisar-vaknar-fortfarande-under-slakt

“Standard är att tio grisar delar på en box på nio kvadratmeter. Vid sex månaders ålder, när de väger runt hundra kilo och egentligen är i början av sina liv, skickas de till slakt.”
https://djurrattsalliansen.se/ett-liv-som-gris/om-grisindustrin/

Boxar för växande grisar 10-130 kg, Totalarea, m² = 0,17 + (vikt i kg)/ 130
https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/grisar/matt-i-stall-och-byggnader

”Under en lång tid var vildsvinet i princip utrotat i Sverige men i slutet av 1900-talet rymde ett antal djur från hägn. Nu finns cirka 300 000 vildsvin i det fria.”
https://skansen.se/se-och-gora/djurpark/djuren/vildsvin

2,7 miljoner grisar och gaskammare
https://tidningensyre.se/2024/10-juli-2024/gaskammare-for-djur-borde-ge-obehagliga-associationer/

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen