Hållbart Matsystem

Inför vegonorm på idrottsevenemang

Hållbart Matsystem kräver införande av vegonorm vid idrottsevenemang, med inspiration från Paris OS och Svensk Friidrott. Det är rimligt att klimatsmart och hälsosam mat serveras på idrottsevenemang, eftersom kommuner och staten stöttar idrottsrörelsen med betydande ekonomiska medel.

Under de Olympiska spelen i Paris har arrangörerna lovat att fördubbla mängden växtbaserad mat som erbjuds. Faktum är att majoriteten av serveringsställena för åskådare har haft växtbaserade alternativ som utgör två tredjedelar av utbudet. Detta visar att en övergång till mer hållbara matvanor vid stora evenemang inte bara är möjlig, utan också uppskattas av besökarna.

Det är viktigt att införa vegonorm på idrottsevenemang för klimatets och hälsans skull
Inför vegonorm vid idrottsevenemang för klimatets och hälsans skull.

På nationell nivå har Svensk Friidrott tagit ett viktigt steg genom att endast servera vegetarisk kost när de är arrangörer. Detta initiativ understryker vikten av att idrottsrörelsen tar ansvar för miljön och visar vägen mot en mer hållbar framtid.

Kommuner och staten sponsrar idrotten med enorma ekonomiska resurser. Med tanke på denna betydande offentliga investering är det rimligt att förvänta sig att idrottsevenemang erbjuder nyttig och klimatvänlig mat. Genom att servera växtbaserade alternativ kan vi säkerställa att offentliga medel bidrar till att främja folkhälsan och minska klimatpåverkan. 

Hållbart Matsystem uppmanar därför beslutsfattare, idrottsorganisationer och evenemangsarrangörer att ta ansvar och införa vegonorm som standard vid alla idrottsevenemang.

 

KÄLLA


Nordiska näringsrekommendationerna

https://www.norden.org/sv/news/mindre-kott-mer-vaxtbaserat-har-kommer-de-nordiska-naringsrekommendationerna-2023

“The Paris Olympics’ pledged to double the amount of plant-based food on offer”
“Most venues for spectators have served plant-based options as two-thirds of their offerings”
https://www.bbc.com/future/article/20240808-vive-la-vegan-the-paris-olympics-race-to-meat-free

Enbart vegetarisk kost när Svensk Friidrott är arrangör
https://www.friidrott.se/forening-forbund/forenings-forbundsnyheter/enbart-vegetarisk-kost-nar-svensk-friidrott-ar-arrangor-viktigt-steg/

“The same animal-based foods are associated with 84% of embodied greenhouse gas emissions of EU food production”
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4

 

 

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen