Hållbart Matsystem

WHO-Rapport: 50 gram processat kött per dag ger 18 procent ökad cancerrisk

Världshälsoorganisationens (WHO) cancerforskningsorgan, International Agency for Research on Cancer (IARC), har publicerat en omfattande rapport IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat som analyserar sambandet mellan köttkonsumtion och cancer. Genom att granska över 800 vetenskapliga studier från hela världen drar IARC slutsatsen att konsumtion av rött och processat kött aktivt ökar risken för vissa typer av cancer.

Den internationella arbetsgruppen bestående av 22 experter från 10 länder kom fram till följande:

  • Rött kött klassificeras som “sannolikt cancerframkallande för människor” (Grupp 2A). Det finns särskilt starka bevis för en koppling till tjocktarmscancer, och dessutom vissa indikationer på samband med bukspottkörtel- och prostatacancer.
  • Processat kött klassificeras som “cancerframkallande för människor” (Grupp 1). Det finns övertygande bevis för att konsumtion orsakar tjocktarmscancer. 
Kött ökar risken för cancer enligt WHO
Konsumtion av rött eller processat kött orsakar tjock- och ändtarmscancer.

Statistisk riskökning

Vidare visar forskningen att en daglig konsumtion av 50 gram processat kött — ungefär motsvarande en korv — ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent. 

Definitioner av rött och processat kött

  • Rött kött: Kött från däggdjur som nöt, gris, får och get.
  • Processat kött: Kött som genomgår bearbetning genom saltning, härdning, fermentering, rökning eller andra metoder för att förbättra smak eller hållbarhet. Exempel inkluderar korv, bacon och skinka.

IARC:s rapport är en av de mest omfattande utvärderingarna hittills av sambandet mellan köttkonsumtion och cancer.


Källa

IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat
https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E.pdf

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen