Hållbart Matsystem

Inför pandemistrategi med fokus på växtbaserad mat

Hållbart Matsystem kräver att Sverige inför en proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad mat. Detta för att bekämpa zoonoser och antibiotikaresistens.

Färre infektionssjukdomar innebär stora besparingar och minskat lidande för befolkningen. Sverige står inför aktuella hot mot folkhälsan som zoonoser, inklusive EEE och mpox, samt spridningen av antibiotikaresistenta bakterier som MRSA hos svenska grisar. Covid-19-pandemin har blottat Sveriges sårbarhet och understrukit behovet av en ny strategi.

Proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad kost
Sverige behöver en proaktiv pandemistrategi med fokus på växtbaserad mat.

Covid-19 har orsakat miljontals dödsfall världen över och fortsätter att påverka oss. Sverige står nu inför ett val: att fortsätta på den nuvarande vägen med risk för fler pandemier och ökad antibiotikaresistens, eller att anta en strategi som främjar växtbaserad kost och aktivt bekämpar zoonoser och resistens.

Vår köttkonsumtion har varit avgörande för uppkomsten av pandemier som spanska sjukan, Hongkong-influensan, asiaten, kikhostan och svininfluensan. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, säger i Aftonbladet: “Om alla hade varit vegetarianer kan vi fundera på hur många pandemier som hade uppstått. Väldigt få antagligen.” 

Djurindustrin är grogrund för nya pandemier. Den extrema trångboddheten och de ohygieniska förhållandena i dagens djurfabriker, där djuren står packade i sin egen avföring, skapar ideala förhållanden för virusmutation och spridning. En EU-studie visar att cirka 75 procent av nya mänskliga patogener de senaste trettio åren har sitt ursprung hos djur.

Antibiotikaresistens, ett av de största hoten mot global folkhälsa, är direkt kopplat till djurindustrin. Omkring 75 procent av världens antibiotika används inom denna sektor, ofta i förebyggande syfte, vilket driver fram resistenta bakterier som kan spridas till människor. En ny rapport visar att användningen av antimikrobiella medel inom jordbruket globalt förväntas öka med 8 procent till 2030. WHO uppskattar att 5 miljoner människor årligen dör av antimikrobiell resistens.

 

KÄLLOR

Where is deadly mosquito virus EEE spreading in US? 5 states reporting cases.
https://www.today.com/health/disease/eee-massachusetts-mosquito-virus-symptoms-rcna168193

Svenska mpox-fallet hamnade i världens fokus
https://www.lakemedelsvarlden.se/svenska-mpox-fallet-i-varldens-fokus/

MRSA påträffat hos gris i Sverige
https://www.svenskveterinartidning.se/mrsa-patraffat-hos-gris-i-sverige/

Professorn: Inga pandemier om alla hade varit vegetarianer
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9A1db/professorn-inga-pandemier-om-alla-hade-varit-vegetarianer

”75% of new human pathogens detected over the past three decades had originated in nonhuman animals”
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/695456/IPOL_STU(2021)695456_EN.pdf (sidan 10)

75 procent av antibiotikan till djur
https://www.worldanimalprotection.se/antibiotikaresistens#

”Antimicrobial resistance (AMR) is one of the top global public health and development threats. It is estimated that bacterial AMR was directly responsible for 1.27 million global deaths in 2019 and contributed to 4.95 million deaths”
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance

”Globally, antimicrobial usage was estimated at 99,502 tonnes (95% CI 68,535–198,052) in 2020 and is projected, based on current trends, to increase by 8.0% to 107,472 tonnes (95% CI: 75,927–202,661) by 2030.”
https://journals.plos.org/globalpublichealth/article?id=10.1371%2Fjournal.pgph.0001305&fbclid

 

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen