
Planekonomisk livsmedelspolitik skadar folkhälsan i Sverige
Nedanstående debattartikel publicerades i Länstidningen Södertälje den 28 februari 2025 samt i flera andra tidningar.
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket varnar i nya rapporten “Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga” för att dagens matvanor orsakar övervikt, typ 2-diabetes och andra sjukdomar. Myndigheterna föreslår därför en matskatteväxling med högre skatt på ohälsosamma livsmedel och sänkt skatt på frukt och grönsaker. Det är en reform som gynnar folkhälsan i Sveroge.
Marknaden för livsmedel är snedvriden till förmån för hälsoskadliga produkter. Livsmedelspolitiska rådet domineras av representanter från kött- och sockerindustrin, inklusive vd:ar från Arla Foods, HK Scan, Scandi Standard/Kronfågel, Orkla, Cloetta och Coca-Cola. Deras kommersiella intressen står i direkt konflikt med de folkhälsomål som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket driver. Detta inflytande bromsar nödvändiga reformer och prioriterar kortsiktig vinst framför enskilda personers hälsa och den långsiktiga samhällsnyttan.

Rådet arbetar med den nationella livsmedelsstrategin fram till 2030, där fokus ligger på att öka svensk animalieproduktion genom sänkta kostnader och ett mer flexibelt djurskydd. Denna femårsplan går emot Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets hälsomål, och framförallt går den emot vetenskapen och principen om att värna människors hälsa.
I utkastet till de nya kostråden för 2025 föreslår Livsmedelsverket att, utifrån aktuell kunskap, sänka maxgränsen för rött och processat kött från 500 till 350 gram per person och vecka. Landsbygdsminister Peter Kullgren motsätter sig förslaget, med hänvisning till att det hotar målet om ökad svensk animalieproduktion. Regeringens uppdrag att ta fram de nya kostråden kom nämligen med en tydlig politisk beställning:
”Livsmedelsverket ska särskilt beakta hur kostråden, utöver att stärka folkhälsan, kan bidra till försörjningsförmåga i händelse av kris, fördelarna med animalieproduktion samt vilka livsmedel vi har goda naturgivna förutsättningar att producera i Sverige.”
Men denna planekonomiska politik skadar befolkningen i Sverige, vilket är allvarligt. En rationell politik beskattar ohälsa och miljöskador, inte hälsa och hållbarhet. Matskatteväxlingen från Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket är lösningen – dags att skrota rådets inflytande, regeringens köttfokuserade femårsplan och den politiska klåfingrigheten angående kostråden.
Linda Lindström and Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Källor
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga
”En matskatteväxling skulle kunna ge stora vinster för både hälsa och klimat, genom att sänka skatten på hälsosam mat och höja den på klimatbelastande, ohälsosamma livsmedel. På kort sikt kan en sådan åtgärd bli finansiellt neutral för staten, och på längre sikt förväntas den bli lönsam och med lägre sjukvårdskostnader, produktionsbortfall och miljökostnader.”
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/ed15fea57fe942d2b89ce982741dd98b/samhallet-framja-halsosam-livsmedelskonsumtion-barn-unga.pdf
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger nej till kostråd: Minskad köttkonsumtion kan påverka Sveriges beredskap
“Myndigheten har föreslagit att dagens rekommendation om max 500 gram rött kött per person och vecka ändras till max 350 gram. Något som enligt Livsmedelsverket skulle kunna leda till 800 färre dödsfall per år.”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/800-farre-dodsfall-med-minskad-kottkonsumtion-ministern-vill-inte-agera
Matskatteväxling
Effekter och acceptans av att använda skatter och subventioner för en mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion
https://www.sustainableconsumption.se/wp-content/uploads/sites/34/2024/11/Matskattevaxling.-Mistra-Sustainable-Consumption.pdf
Fakta om Livsmedelspolitiska rådet: Livsmedelsstrategin 2.0 tema för första mötet med Livsmedelspolitiska rådet
https://www.regeringen.se/artiklar/2024/03/livsmedelsstrategin-2.0-tema-for-forsta-motet-med-livsmedelspolitiska-radet
En livsmedelsstrategi för Sverige − fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
“Lönsamheten i animalieproduktionen behöver höjas bl.a. genom ökad produktivitet för att möjliggöra ökad produktion.” (sidan 52)
“Regeringen anser att arbetet med att förenkla reglerna och att öka flexibiliteten kring djurhållningen bör fortsätta. Regeringen avser att ge Jordbruksverket i uppdrag att fortsätta arbetet med att se över sina föreskrifter i syfte att göra dem mer målinriktade och flexibla där så är möjligt.” (sidan 57)
https://www.regeringen.se/contentassets/256cc25ab5a84db7a76730abb9cc3773/en-livsmedelsstrategi-for-sverige-fler-jobb-och-hallbar-tillvaxt-i-hela-landet-prop-2016-17-104.pdf
”Livsmedelsverket ska särskilt beakta hur kostråden, utöver att stärka folkhälsan, kan bidra till försörjningsförmåga i händelse av kris, fördelarna med animalieproduktion samt vilka livsmedel vi har goda naturgivna förutsättningar att producera i Sverige.”
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/de-svenska-kostraden-ska-uppdateras/#:~:text=Livsmedelsverket%20ska%20s%C3%A4rskilt%20beakta%20hur,f%C3%B6ruts%C3%A4ttningar%20att%20producera%20i%20Sverige