Hållbart Matsystem

Ta efter Danmarks Gröna Trepartsöverenskommelse

Hållbart Matsystem kräver att Sverige tar efter Danmarks banbrytande överenskommelsen Den Grønne Trepart, som innebär att landet inför världens första koldioxidskatt på djurproduktion – en köttskatt – samtidigt som man satsar på rewilding.

Läs hela avtalet här.

Danmarks avtal ”Den Grønne Trepart” 

 I en historisk överenskommelse, 18 november 2024, har den danska regeringen tillsammans med flera politiska partier enats om att genomföra ”Den Grønne Trepart”, vilket innebär den största förändringen av Danmarks landskap på över 100 år.
 
Centrala inslag i avtalet är införandet av en koldioxidskatt på produktion av animaliska produkter, ofta kallad köttskatt, och en ambitiös plan för rewilding där 10 procent av Danmarks yta ska återställas till natur och skog fram till 2045.
Aftale om Implementering af et Grønt Danmark
Danmarks banbrytande överenskommelsen Den Grønne Trepart, som innebär att landet inför världens första koldioxidskatt på djurproduktion – en köttskatt – samtidigt som man satsar på rewilding.

Så fungerar skatteväxlingen som danska bönder stödjer

Den nya skatten kommer att uppgå till 300 danska kronor per ton koldioxidutsläpp år 2030 och höjas till 750 kronor per ton år 2035. Skatten kommer att baseras på utsläpp från gödselhantering och boskapens matsmältning.

Samtidigt införs ett grundavdrag på 60 procent, vilket kraftigt sänker de faktiska skattesatserna. Reformen gör det lönsamt för danska bönder att ställa om till en mer växtbaserad produktion, vilket har lett till att Landbrug & Fødevarer, den danska motsvarigheten till LRF, stödjer förslaget.

— Vi har gjort ett betydande avtryck på resultatet, säger ordförande Søren Søndergaard.

EU är med och finansierar reformen

EU bidrar till finansieringen av avtalet om ett grönt Danmark främst genom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Delen av finansieringen från CAP är specificerad för vissa åtgärder såsom omställning av jordbruksmark och andra miljöförbättrande insatser. Det är också planerat att använda medel från försäljning av ETS-kvoter (utsläppsrätter) och andra gröna initiativ.

 

I praktiken: Köttskatt i produktionsledet för en grönare framtid

Danmark blir det första landet i världen att införa en koldioxidskatt på utsläpp från djurhållning. Syftet med skatten är att minska klimatpåverkan från köttproduktion genom att göra det dyrare att producera och konsumera kött och andra animaliska produkter. Skatten förväntas stimulera övergången till mer hållbara och växtbaserade livsmedel.


Rewilding: Återställande av naturen

En av de mest ambitiösa delarna av avtalet är planen att återställa 10 procent av Danmarks totala landyta till natur och skog fram till 2045. Detta innebär bland annat att 250 000 hektar ny skog kommer att planteras, vilket motsvarar storleken av Lolland, Falster och Bornholm.

Dessutom ska 140 000 hektar nuvarande jordbruksmark på låglänta områden omvandlas till natur. Genom att återställa våtmarker, hedar, ängar och mossar bidrar Danmark inte bara till att öka den biologiska mångfalden utan också till att förbättra vattenmiljön i landets fjordar och kustområden.


”En historisk förändring”

Jeppe Bruus (S), minister for Grøn Trepart, kommenterar avtalet:

”Jag tvekar inte att kalla detta för ett historiskt genombrott. Med avtalet avsätter vi nu 43 miljarder danska kronor för att genomföra en enorm omställning av Danmarks areal. Den danska naturen kommer att förändras på ett sätt vi inte har sett sedan våtmarkerna dränerades på 1800-talet. Danmark blir det första landet i världen att införa en CO₂e-skatt på jordbruket. Med det nya avtalet får vi dessutom ambitiösa åtgärder för att minska kväveutsläppen, vilket ska säkerställa att vi återigen får tillbaka fiskarna i våra kuster och fjordar.”


Framtidens hållbara jordbruk

Trots den omfattande arealomläggningen betonar avtalet vikten av att behålla en stark och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Genom att fokusera på effektivare produktion på de kvarvarande robusta jordbruksmarkerna och investera i ny grön teknik, strävar Danmark efter att bli ledande inom hållbart och högteknologiskt jordbruk.


Ett exempel för världen

Danmarks initiativ att kombinera ekonomiska styrmedel som köttskatt med storskaliga naturprojekt sätter en ny standard för hur länder kan tackla klimatförändringar och miljöproblem. Genom att återställa stora delar av landskapet till naturliga ekosystem och minska utsläppen från jordbruket, tar landet ett helhetsgrepp på hållbarhetsutmaningarna.

Med detta banbrytande avtal visar Danmark vägen för en grön omställning som kombinerar ekonomiska incitament med konkreta miljöåtgärder. Införandet av köttskatt och satsningen på rewilding kan mycket väl bli modeller för andra länder som strävar efter att uppnå sina klimat- och miljömål.

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen