Tungt skattesubventionerad köttproduktion skyddar inte Sverige om kriget kommer
Nedanstående debattartikel publicerades i Skaraborgs Läns Allehanda den 20 januari 2025.
Regeringen har nyligen satt stopp för Livsmedelsverkets nya kostråd, som föreslår en betydligt lägre köttkonsumtion än idag. Motiveringen från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är att förslaget äventyrar svensk animalieproduktion och därmed landets försörjningsberedskap. Det är helt fel – i själva verket är det växtbaserad mat som på riktigt stärker Sveriges krisberedskap.
Att upprätthålla en hög köttkonsumtion är både kostsamt, ineffektivt och undergräver vår självförsörjningsförmåga. I dag går 82 procent av EU:s jordbruksstöd till animalieproduktion, trots att den står för 84 procent av utsläppen från EU:s livsmedelsproduktion – en orimlig användning av skattemedel när vi behöver rusta oss för potentiella kriser.
Växtbaserad produktion är betydligt mer resurseffektiv: spannmål, baljväxter och grönsaker kräver mindre mark, vatten och energi, och enligt RISE är utsläppen från svenskt nötkött 70 gånger större än från bönor. Animalieproduktion är dessutom sårbar på grund av sitt beroende av importerat kraftfoder, medan växtbaserade råvaror är enklare att lagra och transportera. Det är också mer resurseffektivt att äta spannmål och baljväxter direkt i stället för att låta dem gå via djur.
Ska regeringen säkra Sveriges matberedskap krävs styrmedel för hållbara och krissäkra livsmedel. Ett konkret förslag är en köttskatt, där intäkterna går till lantbrukare som vill ställa om till växtbaserad matproduktion, precis som Danmark har gjort. Samtidigt bör momsen sänkas på baljväxter, frukt och grönt för att göra dem mer attraktiva.
Försvarsmakten varnade nyligen för att försämrad folkhälsa utgör ett hot mot Sveriges beredskap. Livsmedelsverket bör få genomföra sitt förslag att sänka den rekommenderade maxgränsen för köttkonsumtion till 350 gram per vecka. En kost baserad på hela vegetabilier minskar risken för fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes – sjukdomar som både orsakar stort lidande, höga samhällskostnader och försvagar vår beredskap.
Om regeringen på riktigt menar allvar med att höja vår beredskap måste livsmedelsstrategin revideras. Fördelarna med växtbaserad mat är tydliga och kan inte ignoreras. Produktion av animalier är ineffektivt, dyrt och ökar inte skyddet för Sverige vid kris eller krig. Det är dags att satsa på en hållbar och motståndskraftig livsmedelsförsörjning i Sverige.
Linda Lindström, Jonas Norberg och Erik Liljenberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Källor
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD): Minskad köttkonsumtion kan påverka Sveriges beredskap
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/800-farre-dodsfall-med-minskad-kottkonsumtion-ministern-vill-inte-agera
Pressmeddelande om att regeringen stoppar kostråden
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/12/ytterligare-analys-behovs-i-det-fortsatta-arbetet-med-nya-kostrad
82% of the European Union’s agricultural subsidies (38% directly and 44% for animal feed). Subsidy intensity (€ kg−1) for animal-based foods approximately doubles after feed inclusion. The same animal-based foods are associated with 84% of embodied greenhouse gas emissions of EU food production
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4
Merparten av sojabönor blir till djurfoder
https://fof.se/artikel/2024/8/sa-blev-sojabonan-kottindustrins-basta-van/
Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgaser än bönor
https://www.ri.se/sites/default/files/2024-01/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.2%202023.pdf
Animalier är ett enormt resursslöseri
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/kott-klimat-och-miljo-dina-val-paverkar
Så kan svenskarna få mat vid krig och katastrof
https://www.forskning.se/2024/09/17/sa-kan-svenskarna-fa-mat-vid-krig-och-katastrof/
Köttskatt och omställningsstöd i Danmark
Bred politisk aftale om Den Grønne Trepart indgået: Den største forandring af det danske landskab i over 100 år
https://www.regeringen.dk/nyheder/2024/bred-politisk-aftale-om-den-groenne-trepart-indgaaet-den-stoerste-forandring-af-det-danske-landskab-i-over-100-aar
Sämre folkhälsa kan hota totalförsvaret
https://www.svd.se/a/bmobpe/fetare-svenskar-oroar-forsvarsmakten
“Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer.”
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2024/februari/nationella-mal-foreslas-for-en-halsosam-och-hallbar-livsmedelskonsumtion/