Hållbart Matsystem

Varför säger inte MP nej till subventionerad animalieproduktion?

Debattartikeln är publicerad i altinget.se

Den 21 juli 2024 nåddes en ny och skrämmande milstolpe när den globala genomsnittstemperaturen steg till rekordhöga 17,09 grader. Värmeböljor sveper över USA, Europa och Ryssland, medan vi bevittnar den 13:e månaden i rad med rekordhöga temperaturer.

Dessa alarmerande data från EU:s klimattjänst Copernicus bör vara en väckarklocka för varje beslutsfattare och medborgare. Men Sveriges gröna parti saknar helt politik för att minska växthusgasutsläppen från livsmedelsproduktion, trots tydliga rekommendationer från ledande klimatexperter. Det är dags att Miljöpartiet lever upp till sitt namn och genomför en vetenskaplig omställning av livsmedelspolitiken.

Nordiska ministerrådet och EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare har det senaste året var för sig presenterat en snarlik vetenskaplig konkret fempunktsplan för att ställa om livsmedelsproduktion och konsumtion till framtidens klimatsmarta och växtbaserade matsystem. Dessa planer inkluderar ekonomiska styrmedel som köttskatt och subventioner på frukt och grönt, krav på offentlig sektor att driva på förändringen, förbättrad märkning och uppdaterade kostråd, samt begränsningar av marknadsföring av ohälsosam och klimatskadlig mat.

Framtidens miljövänliga samhälle är växtbaserat.
Framtidens miljövänliga samhälle är växtbaserat.

Men var står Miljöpartiet i dessa frågor? Partiet har idag ingen jordbrukspolitik som på allvar minskar växthusgasutsläppen. Istället förespråkar man småskaligt jordbruk och ekologisk produktion – åtgärder som forskningen visar inte ger någon klimatnytta.

Ännu mer anmärkningsvärt är partiets totala tystnad kring den stora klimatboven i rummet: EU:s jordbrukssubventioner. En ny studie i Nature visar att 82 procent av dessa subventioner går till animalieproduktion, som står för hela 84 procent av växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Varför tiger Miljöpartiet om detta? Vill Miljöpartiet överhuvudtaget minska subventionerna till animalieproduktion?

Värst av allt är partiets aktiva stöd för ökad svensk animalieproduktion genom den nationella livsmedelsstrategin, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit fram. Detta dokument, som sträcker sig till 2030, syftar till att öka produktionen genom sänkta kostnader och ett mer flexibelt djurskydd. Det är en politik som går stick i stäv med klimatmålen och de nordiska rekommendationerna om att minska köttkonsumtionen. Klimatpolitiska rådet kräver i sin senaste rapport att regeringen och riksdag inför kraftfulla åtgärder för klimatneutralt jordbruk. RISE klimatdatabas visar att svenskt nötkött orsakar cirka 70 gånger mer växthusgaser än bönor.

Dessutom är växtbaserad kost det i särklass mest effektiva vapnet mot övergödning och bottendöd vad gäller Östersjön. Ett område cirka 1,5 gånger så stort som Danmark är helt eller delvis drabbat av syrebrist. Årligen genererar 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar i avrinningsområdet stallgödsel med två miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor. Detta överstiger markant de 85 miljoner invånarnas utsläpp på 0,5 miljoner ton kväve och 0,1 miljoner ton fosfor årligen.

Vi kräver att Miljöpartiet omedelbart omprövar sitt stöd för ökad animalieproduktion och istället antar en livsmedelspolitik baserad på vetenskap och expertråd. Inför köttskatt, subventionera frukt och grönt, använd offentlig upphandling som ett verktyg för förändring och inför ett generöst omställningsstöd för bönder som vill ställa om till växtbaserad matproduktion. 

Miljöpartiet måste välja: vill ni vara en del av problemet eller lösningen vad gäller livsmedelsproduktionen?

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

 

KÄLLOR

 

Den 13:e månaden i rad med rekordhöga temperaturer
https://www.svd.se/a/4BBk66/21-juli-kanske-varldens-varmaste-dag

EU:s framtida matpolitik (av EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare)
https://www.hallbartmatsystem.se/eus-matpolitik/

Nordiska ministerrådet rekommenderar köttskatt
https://www.dn.se/debatt/hela-norden-borde-infora-skatter-pa-kott-och-socker/

82% of the European Union’s agricultural subsidies (38% directly and 44% for animal feed). Subsidy intensity (€ kg−1) for animal-based foods approximately doubles after feed inclusion. The same animal-based foods are associated with 84% of embodied greenhouse gas emissions of EU food production
https://www.nature.com/articles/s43016-024-00949-4

Klimatpolitiska rådets rapport 2024
”Utveckla en strategi tillsammans med berörda aktörer för jordbrukets klimatpåverkan som innefattar alla växthusgaser och tar sikte mot ett framtida klimatneutralt jordbruk. Dra lärdomar från länder och regioner som redan har tagit steg i detta arbete”
https://www.klimatpolitiskaradet.se/wp-content/uploads/2024/05/klimatpolitiskaradetsrapport2024.pdf

Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgaser än bönor
https://www.ri.se/sites/default/files/2024-01/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.2%202023.pdf

Livsmedelsstrategin
https://www.hallbartmatsystem.se/livsmedelsstrategin-2030/

Läs våra relaterade artiklar här

Rulla till toppen