Hållbart Matsystem

Östersjön dör- din tallrik med mat kan rädda den

Debattartikeln är publicerad i flera tidningar.

Östersjöns öde ligger i våra händer. Varje sommar möts badgäster av grönt och grumligt vatten – tydliga tecken på den förödande övergödning som plågar vårt innanhav. Östersjön mår oerhört dåligt. Det är hög tid för en informationskampanj som belyser hur växtbaserad kost är i särklass det mest effektiva vapnet mot övergödning och bottendöd.

Djurhållningen är huvudproblemet vad gäller Östersjöns övergödning. Ett område cirka 1,5 gånger så stort som Danmark är helt eller delvis drabbat av syrebrist. Årligen genererar 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar i avrinningsområdet stallgödsel med två miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor. Detta överstiger markant de 85 miljoner invånarnas utsläpp på 0,5 miljoner ton kväve och 0,1 miljoner ton fosfor årligen. Djurhållningens gödselproduktion som är fyra gånger större än människans, utgör därför ett mycket allvarligt och akut hot mot ekosystemet.

Ett övergött Östersjön
Ett övergött Östersjön

Övergödning leder till okontrollerad tillväxt av alger och andra vattenväxter som förbrukar enorma mängder syre. Följden blir att livet på havsbotten och i djupvattnet kvävs, och alla som behöver syre för att överleva tvingas fly eller dö.

Den stora miljöpåverkan från mjölk- och köttprodukter beror på att djurhållning kräver mer markyta än växtbaserade alternativ. Gödsel som används för att odla djurfoder innehåller näringsämnen som via avrinning hamnar i vattendrag och slutligen i Östersjön. Dessutom leder den omfattande markanvändningen till avskogning, dränering av våtmarker och andra landskapsförändringar som ökar näringsläckaget.

Effekterna av vår köttkonsumtion sträcker sig även till våra reningsverk. Kött innehåller mycket protein, som i sin tur innehåller kväve. Detta kväve hamnar i urinen och når till slut reningsverken. Ryaverket i Göteborg har till exempel investerat 360 miljoner kronor för att hantera den ökade mängden kväve som når reningsverket via avloppet, vilket är en direkt följd av den ökade köttkonsumtionen.

Vi vädjar till Sveriges politiker att lansera en informationskampanj som belyser sambandet mellan våra matvanor och Östersjöns välmående. Syftet är att inspirera till hållbara växtbaserade kostval. Genom denna insats kan kommunens invånare få både kunskap och verktyg för att aktivt bidra till att återställa Östersjöns klarhet och livskraft. Vår förhoppning är att framtida generationer åter ska kunna njuta av rena, friska bad i vårt gemensamma innanhav.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem


KÄLLOR

”Jordbruket står idag för den största delen av övergödningen av Östersjön”
”Ett område i Östersjön som är cirka 1,5 gånger så stort som hela Danmark är helt eller delvis drabbat av syrebrist”
https://www.wwf.se/hav-och-fiske/ostersjon/overgodning-och-algblomning/#vad-ar-algblomning

Expert på övergödning av Östersjön: Skippa köttet, rädda Östersjön
“den omfattande markanvändningen till avskogning, dränering av våtmarker och andra landskapsförändringar som ökar näringsläckaget.”
https://svenska.yle.fi/a/7-10059084

”23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar i avrinningsområdet  årligen avger 2 miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor i form av djurgödsel. Detta kan jämföras med 85 miljoner människor som lever i samma område och vars avföring och urin innehåller 0,5 miljoner ton kväve och 0,1 miljoner ton fosfor per år”
https://www.su.se/polopoly_fs/1.406959.1539855114!/menu/standard/file/FSconsumptionSVEwebb.pdf

Ökat köttätande tvingar Ryaverket till investering
https://www.food-supply.se/article/view/143019/okat_kottatande_tvingar_ryaverket_till_investering

Läs våra relaterade artiklar här

Ta emot våra utskick av nyheter

Rulla till toppen